Conference Schedule

(all times in Adelaide time)

Day 1 - Thursday, 7 December

8:45 am Coffee/sign-in

Session 1: Chaired by Prof Lewis Mitchell (Adelaide)

9:15 am: Welcome to Country

9:30 am: Introduction to ADSN and ADSC by Prof Lewis Mitchell, ADSC Director

9:45 am: 1st Keynote (45 min) - Prof Sally Cripps (UTS): Impactful Data Science: From Isolated Competencies to Systems Thinking

10:30 am Break (30 min)

Session 2: Chaired by Dr Melissa Humphries (Adelaide)

11:00 am: Invited talk (30 min) - Dr Duncan Taylor (Forensics SA): Statistics you never knew were being used to fight crime

11:30 am: Poster spotlights (2 x 5 min):

- Saranzaya Magsarjav (Adelaide): Stability in Topic Models
- John Lyons (QUT): Using a Statistical Framework to Detect Ecological Regime Shifts in Antarctica

11:45 am: Contributed presentations (2 talks at 15 min each):

- Matthew Altenburg (ANU & Attorney-General's Department): Harnessing NLP in Government: From Practical Use Cases to Technical Mastery
- Dr Gnana Bharathy (ARDC): Proposing an ARDC-ADSN collaboration around the ARDC's People RDC Platform

12:15 pm Lunch Break (1 hour)

Session 3: Chaired by A/Prof Nicola Armstrong (Curtin)

1:15 pm: Translational Research / Impact Panel - Moderated by A/Prof Nicola Armstrong (Curtin), with panellists:

- Prof Sally Cripps (UTS)
- Dr Duncan Taylor (Forensics SA)
- Prof Mark Lawrence (University of Adelaide)
- Dr Jimmy Breen (Telethon Kids Institute)

2:00 pm: Keynote (45 min) - A/Prof Fatemeh Vafaee (UNSW): Big Data and Artificial Intelligence: Driving Personalised Medicine of the Future

2:45pm Break (30 min)

Session 4:

3:15 pm: Invited talk (30 min) - Prof Kerry Taylor (ANU): Mining Knowledge Graphs for explainable learning

3:45 pm: ADSN Breakout Sessions – major theme discussion groups (45 minutes)

4:30 pm: Report from ADSN Breakout session

4:45 pm: Posters & Networking

Evening Session (optional)

5:30 pm: ARDC + ADSN session: Investigating national infrastructure to support data science in healthcare. Collaboration with the Australian Research Data Commons (ARDC) (ARDC to provide food/drinks)

Day 2 – Friday, 8 December

8:45 am Coffee/sign-in

Session 5: Chaired by Prof Dino Sejdinovic (Adelaide)

9:00 am: Keynote (45 min): Prof Xiao-Li Meng (Harvard) - Seeking simplicity in statistics, complexity in wine, and everything else in fortune cookies

9:45 am: Poster spotlights (2 x 5 min):

- Isobel Abell (Melbourne): Cost-effective boosting allocations in the post-Omicron era of COVID-19 management
- Sui Lun Chau (CISPA Helmholtz Center for Information Security): Explaining Gaussian Process Models with Stochastic Shapley Values

10:00 am: Invited talk (30 min) – Dr Sevvandi Kandanaarachchi (CSIRO) - Explainable insights on algorithm performance

10:30 am: Break (30 min)

Session 6:

11:00 am: Invited talk – Dr Jason Signolet (Fivecast)

11:30 am: Panel Discussion on Ethics in Data Science and Generative AI, with:

- Prof Kevin Desouza (QUT Centre for Data Science)
- Dr Sarah James (Fivecast)
- Lana Tikhomirov (Adelaide)

12:15 pm: Contributed talk (15 min) - Bryce Polley (Adelaide/QUT) & Mardi Longbottom (Australian Wine Research Institute) - Data Science for sustainable wine growing

12:30 pm Lunch Break (45min)

Session 7:

1:15 pm: Invited talk: A/Prof Simon Angus (Monash) – The Monash IP Observatory: measuring the internet at global scale, 3 billion times a day

1:45 pm: Contributed presentations (2 talks at 15 min each):

- Prof Inge Koch (RMIT): Assessment of classification approaches for proteomics mass spectrometry imaging data of endometrial cancer patients
- Prof Martin White (Adelaide): A diffusion model enhanced MCMC sampler

2:15 pm: ADSN Breakout Session – what's ahead for 2024 in the ADSN

3:00 pm: Closing remarks

3:15 pm: Posters & Networking continue through the afternoon